Grattis årets vinnare i kategori Reportage!

april 5, 2019, 9:08 f m

Stort grattis Felicia Tadåker på NTI Mediegymnasiet i Göteborg.

Det vinnande bidraget heter ”Black Friday bidrar till klimatförändringarna”.

Juryns motivering lyder:

” Ett proffsigt reportage som verkligen griper tag i läsaren. Texten är välbalanserad, informativ och ger en tydlig problembeskrivning av det konsumtionssamhälle vi lever i. Läsaren får en tankeställare kring livsstil samtidigt som reportaget ger framtidshopp och känslan av att vilja bidra och förändra. Ett inspirerande och väl genomarbetat reportage som juryn ser som en självklar vinnare i kategori Reportage.”

Black Friday bidrar till klimatförändringarna

Inofficiella högtidsdagar som Black Friday kan uppmuntra till ogenomtänkt konsumtion där miljön får ta konsekvenserna. I Sverige förbrukar vi resurser som om vi hade 4 jordklot, vilket ökar vårt ekologiska fotavtryck.

Black Friday inträffar fredagen innan den amerikanska högtiden Thanksgiving, och är dagen då julhandeln inleds med rabatter så långt ögat kan nå. Även många av Sveriges butiker exploderar med reor och kampanjer under denna helg, och människor konsumerar som aldrig förr i hopp om att spara pengar inför jul. Vad många inte vet, eller väljer att ignorera, är hur stor miljöpåverkan rea-dagar som denna bidrar med.

Både produktion av varor samt export och transport släpper ur växthusgaser. När efterfrågan ökar under dessa inofficiella högtider, måste även produktionen och transporten snabbas på. Detta beteende leder i längden till komplikationer för både människa och miljö, då överkonsumtion är en faktor till bland annat klimatförändringarna. När vi går omkring i butiker med reor och rabatter kan det hända att vi inte tänker efter innan en fin ny blomvas hamnar i kundkorgen, eller kanske ett par prisnedsatta skor som du tidigare inte vågat köpa. Varor som sedan kommer stå och samla damm eftersom att du inte behövde dem, och som sedan slängs.

Problemet ligger dock inte bara i konsumentens händer. En stor faktor är även företagen som med hjälp av olika tekniker uppmuntrar till ogenomtänkt konsumtion och konkurrerar med varandra i hopp om att få sålt sina produkter och tjäna så mycket pengar som möjligt.

Från linjär till cirkulär ekonomi I dagens samhälle är linjär ekonomi vanligast, alltså producera, köp, använd och släng. Denna ekonomi representerar en stor förbrukning av jordens resurser. Framför allt i Sverige är vi väldigt bra på att använda oss av lånade resurser. En genomsnittlig svensk konsumerar och förbrukar som om vi hade 4 jordklot.

En cirkulär ekonomi motsvarar återvinning och återanvändning så länge det är möjligt, och syftar på en hållbar framtid med mindre onödig resursanvändning. Detta gör att mängden avfall minskar, då man återanvänder produkterna man konsumerat istället för att slänga dem. Minskat avfall bidrar även till minskade miljöfarliga utsläpp. Man skulle alltså kunna säga att cirkulär ekonomi är ett modernt ord för kretslopp, vilket är motsatsen till dagens ekonomiska inställning.

White Monday
Det finns organisationer och företag som sätter sig emot Black Friday och liknande “inoffeciella högtider”, White Monday är en av dem. White Monday är en rörelse som representerar en cirkulär ekonomi där målet är att återanvända det som redan är uppbrutet ur vår jord. Henning Gillberg, grundaren av ​whitemonday.se​ och skräddar-webbplatsen repamera.se​ förklarar här tanken bakom White Monday: – Många cirkulära företag som jobbar med reparation, uthyrning av varor eller second hand gör sin egna nisch av Black Friday. Då bestämde vi oss för att bjuda in alla dessa företag till ett samarbete istället för konkurrens och skapade motsatsen. Istället för Black blev det White, istället för Friday blev det Monday, istället för linjär ekonomi blev det cirkulär ekonomi och istället för konkurrens blev det samarbete.

Hur man konsumerar klokare Hur är det man ska tänka för att göra mer hållbara väl när du konsumerar? Nedan har jag listat några tips du kan följa för att göra klokare val samtidigt som miljön ger dig en klapp på axeln:

1. Tänk efter innan du konsumerar! Behöver du verkligen varan? Kommer du få användning för den eller kommer den bara bli liggandes? Sparar du verkligen pengar om du köper en prisnedsatt vara som du egentligen inte behöver utan köper för att den är “billig”? Eller slösar du bara dina pengar på något oanvändbart, samtidigt som du bidrar till klimatförändringarna? Detta är några av frågorna du kan ställ till dig själv innan du konsumerar för att sluta impulshandla.

2. Laga och reparera! Att laga och reparera dina ägodelar istället för att slänga dem är lika snällt mot miljön som plånboken. Detta är inte alltid möjligt då allt tillslut tappar kvalité, men så länge som det går att reparera det man redan äger är det vad som är miljövänligast.

3. Kvalitet istället för kvantitet! Kvalitet må vara dyrare än kvantitet, men i längden vinner du ekonomiskt på att konsumera varor med bra kvalitet, då de håller längre och du slipper köpa nytt lika ofta.

4. Återvinn och sopsortera! Allt tappar tillslut kvalitet, det är ett faktum. När dagen kommer då allt inom en varas framtid är soptunnan, är det viktigt att du sopsorterar. När du sopsorterar blir det lättare att sedan kunna återvinna varan, vilket är hela poängen med en cirkulär ekonomi och vad vi strävar efter för att kunna minska vår användning av jordens resurser.

5. Välj produkter med schyssta producering-förhållanden! Det är dock inte bara miljön som påverkas av vad vi konsumerar, utan även människor, djur och natur. Därför är det viktigt att även tänka på varans ursprung. Vilka har tagit fram varan? Hur är deras arbetsförhållanden? Har djur eller natur tagit skada under framtagningen av varan?

6. Handla second hand! Just att slänga fullt funktionerande varor är en stor faktor till varför detta problem är ett problem. Därför är second hand ett alternativ till både de som vill konsumera, samt de som vill bli av med gamla, funktionerande varor.

– Jag tror att man kan köpa allt second hand så länge det finns en vinning för kunden alltså en lägre utgift och en affärsmöjlighet för företagen så hittar vi människor lösningen på att återanvända det som redan är uppbrutet ur vår jord, berättar Henning Gillberg.

Black Friday är en dag som tär på miljön. Därför är det under dessa dagar viktigt att göra medvetna val och tänka på mer än bara prislappen.