Mobilen – en vardaglig miljöbov
mars 9, 2021, 6:52 f m
Hur mycket kan vi påverka vårt mobilanvändande? Vad ska vi göra för att minskamobilens stora miljöavtryck på vår planet? Vi bör skärpa till oss och återvinna mobiler på rätt sätt. Vi måste sluta vara bortskämda.
Bild på en trasig smartphone som ligger gräset. Foto: Volker Glätch (pixabay.com)
Du har köpt en helt ny mobil. Du är jättenöjd, den fungerar precis som den ska. Du tar bilder med den förbättrade, skärpta kameran. Högtalaren på mobilen låter som en riktig högtalare på klubbar. Batteriet räcker väldigt länge och du behöver bara laddar mobilenen gång om dagen. Något år går när du märker hur mobilen blir långsammare samt hur batteriet blir sämre. Du blir alltmer frustrerad på hur dåligt den fungerar. Sprickor har spridit sig över skärmen, bilderna du tar blir suddigare och sämre. Du behöver köpa en ny mobil. Du köper den nyaste modellen och glömmer bort den gamla som samlar åt sig damm i byrån. Mobilen i byrån påverkar miljön lika mycket som den nya mobilen du köpt.
Sedan mobilens introduktion på 1950-talet har teknikens utveckling gjort mobiler smartare, billigare, effektivare och gett den fler funktioner. Mobilen har förvandlats till en mindre dator. Med utvecklingen har även konsumenters mobilvanor förändrats. Utifrån den aspekten frågar jag elever på Nacka Gymnasium om deras mobilvanor. Enligt statistiken köper 53,3% en ny mobil var tredje år. 77,2% köper ny mobil då den gamla inte fungerar eller att den på något sätt inte längre är lika användbar. Trots att 52,2% vet hur man återvinner mobilen gör endast21,7% det. Jag mejlar Elias Nordling som arbetar på Mobil.se, Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation och frågar varför det visas vara så.
– Jag tror inte folk tycker det är svårt (med återvinning) så mycket som att man känner att det vore skönt att ha en mobil i reserv om man skulle råka tappa den nya mobilen så den blir totalförstörd. Sedan glömmer man bort den, och hittar kanske när man städar många år senare. Då har den inget värde och man tänker nog på det som elskrot, och elskrot är ju lite bökigt att bli av med. Man måste till en återvinningscentral och så.
I artikeln “Mobilköpet sätter spår i planeten” skriver Izabella Rosengren (Forskning.se, 2020-02-11) att en smartphone har 86 kilo avfall vilket leder till stor miljöpåverkan. Då mobilen innehåller 68olika metaller. Batterierna har litium och kobolt. Sladdarna har en stor mängdkoppar och skärmarna innehåller tenn. Elektroniken utgörs av koppar, silver och guld. Den mängd och kemikalier som krävs för detta bidrar till ett större ekologiskt fotavtryck. En mobils livscykel kan delas in i tre olika delar. Tillverkningsprocessen, användandet och återvinningen. I reportaget “Mobilen och miljön” (Mobil.se 2019-01-30) av Thomas Nilsson skrivs det att tillverkningen kan sägas ha den största miljöpåverkan. En större mobilmed större skärm blir tyngre vilket därmed kräver mer material vilket leder till större miljöpåverkan. Många komponenter tillverkas i Kina som använder mer fossil energi än Sverige. Tillverkningen påverkar miljön genom användandet av energi och utbrytning av materialtillgångar på ett sätt som skadar miljön. Att använda och ladda mobilen i flera år har isig ingen större påverkan på miljön. Frågan är om mobilen får oss att göra av med mer eller mindre energi än vad vi skulle ha gjort.
Sveriges konsumenter är bland de bästa på att köpa senaste modeller. Fast vad händer med den gamla? Många av oss har kvar den gamla mobilen i byrålådan när vi egentligen böråteranvända den till nya mobiler. I många fall hamnar den i naturen med elektronikavfall där det dessutom läcker ut gift. I Sverige administrerar El-kretsen återvinningen av elektronikskrot. Enligt lag är svenska producenterna skyldiga att se till att deras mobiler återvinns på rätt sätt. Däremot säljs hundratals använda mobiler utomlands, då tappartillverkarna kontroll över vad som händer. Å andra sidan har inte heller producenterna något intresse för återvinning av mobilen då de betalar en avgift för varje mobil som återvinns. Så vart tar mobilerna vägen?
Sedan några år tillbaka har svenska mobiloperatörer erbjudit kunder att lämna sin gamla mobil när de köper en ny. De flesta mobilerna som kommer in är så nya att de har ett värde på andrahandsmarknaden. Det är bra att återanvända mobiler, dock verkar inte Sveriges folk viljagöra det. Vi vill ha nya mobiler, inte begagnade. Då skickas de till andra länder där man i slutändan inte vet vart de tar vägen. Enligt artikeln “Var hamnar din gamla mobiltelefon ”skriven av Malin Crona (Sveriges Natur, 2016-11-23) säljs 80% vidare till Europa där 20% säljs till låginkomstländer. Det finns regler för hur uttjänta mobiler ska hanteras inom EU men kontrollen är dålig där 35% hamnar i illegala flöden. De hamnar oftast i situationer där barnarbetare plockar isär telefonerna utan skyddsutrustning. Där läcker tungmetaller, kemikalier samt andra miljögifter ut i naturen. Dessa miljögifter påverkar miljön, djur så väl människor.
Som sagt är återvinningen det konsumenter lättast kan påverka. Trots detta vet inte alla konsumenter om att återvinning av mobiler är möjligt. Nordling berättar också att allaoperatörer har inlämningserbjudanden. Däremot kan göra ett bättre jobb med att marknadsföra de istället för att framställa det som rabatt. Enligt Nordling skulle de kunna skylta det i deras butiker. Då vet folk att telefonen faktiskt återanvänds eller återvinns, man gör något förmiljön och inte bara sparar ett par hundralappar.
För att få en större återvinning av mobiler är det viktigt att konsumenter visar företagen att man tycker återvinning är viktigt. Nordlings förslag är att:
– Man ska fråga efter det i butiker och direkt till tillverkarens support. Om tillräckligt många gör det kommer företagen att upptäcka att konsumenterna tycker att dessa frågor är viktiga, och kanske se en chans att profilera sig mot konkurrenterna. Man kan också vända sig till miljöföreningar och se om de är intresserade att ta upp frågan i informationskampanjer.
För en bättre framtid och för en hållbar konsumtion måste vi ändra vårt tankesätt. Det skadar inte att använda en begagnad mobil. Det skadar inte att återvinna på rätt sätt. Det skadar inte att försöka rädda vår planet.
Av Elina Aslani Asl, Nacka Gymnasium
Källhänvisning:
Izabella Rosengren (2020). Mobilköpet sätter spår i planeten. Artikel från forskning.se. (Elektronisk) Tillgänglig:https://www.forskning.se/2020/02/11/mobilkopet-satter-spar-i-planeten/(Hämtad 2020-01-28)
Thomas Nilsson (2019). Reportage: Mobilen och miljön. Reportage från Mobil. (Elektronisk) Tillgänglig:https://www.mobil.se/nyheter/reportage-mobilen-och-milj-n(Hämtad 2020-01-28)
Malin Crona (2016). Var hamnar din gamla mobiltelefon? Artikel från Sveriges Natur. (Elektronisk)Tillgänglig:https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/jakten-pa-din-gamla-mobiltelefon/(Hämtad 2020-02-08)