Koppen i skuggan

mars 21, 2019, 1:00 e m

Äcklig, oren, smutsig. Det är vad många kvinnor och tjejer över hela världen kallas när de har mens. Mens ska inte behöva vara något att skämmas över, men ändå gör vi kvinnor det.

Nästan alla kvinnor har mens och använder mensskydd gjorda av bomull. På 5 år konsumerar en enda kvinna 1600 st bindor och tamponger. På en livstid använder en kvinna ungefär 12000 st bindor och tamponger. Tamponger och bindor är huvudsakligen gjorda av bomull, och för att producera ett kilo bomull krävs det 29 000 liter vatten, vilket betyder extrem vattenanvändning. Om vattenanvändningen fortsätter såhär så kommer jordens vatten att ta slut inom en snar framtid.

Bomullsplantan är en av de mest vattenkrävande grödorna, men ändå odlar man den på torra åkrar. För att bomullsplantan ska få tillräckligt mycket vatten så används konstbevattning. Konstbevattningen orsakar den extrema vattenbristen.

Men bindor och tamponger är såklart inte bara gjorda av bomull, utan också plast. Plast är en av de mest använda materialen i världen. Plast är också det material som förorenar miljön mest genom avfall i hav och natur. Produktionen kan inte fortsätta såhär.

Så vi presenterar menskoppen! Vi har intervjuat VD:n och grundaren, Lisa Perby, av märket MonthlyCup. MonthlyCup tillverkar menskoppar i Sverige och säljer de i alla EU-länder inklusive Schweiz, Norge och USA. Menskopparna tillverkas i Skåne och Lisa åker själv ner och hämtar kopparna med sin hybridbil.

I upp till 5 års tid klarar du dig på en enda menskopp.
Under en hel livstid behöver du alltså bara ca 7 menskoppar.
Om man jämför 7 menskoppar med 12000 bindor/tamponger
så är det ganska stor skillnad, både ekonomiskt och ekologiskt.
Många kvinnor använder fortfarande bindor och tamponger ovetandes om att det faktiskt finns en miljö- och ekonomismartare lösning, alltså menskoppen! I intervjun med Lisa säger hon tror att koppen inte har fått sin tid i solljuset än, alltså att den inte fått uppmärksamhet. Lisa tror dock att menskoppen kommer att bli en revolution i samhället och att den kommer att bli populär.

Reportaget är skrivet av Emilia Djurklou 12 år & Joanna Ljungberg 12 år, från klass 6 på Wallbergsskolan, Halmstad (Sverige)
Ordlista: Konstbevattning – När vattnet inte kommer naturligt (regn), utan att en maskin sprutar ut vatten.

 

Källor:

BOMULL

https://www.menskopp.se/