Det ska vara lätt att göra gott

mars 21, 2019, 1:27 e m

Det är sent en måndagseftermiddag och solen lyser klart i ett februarifriskt Helsingborg. Det är som om solens strålar vill säga mig något. Kanske vill dem påminna mig om att vi måste ta hand om vår planet, för att solen ska orka fortsätta att lysa. Jag kommer tillbaka från att ha varit borta i tankar, svänger vänster och går tre trappsteg ner till den lilla butiken “Matkooperativet” på Möllegränden.

Där nere står matvaror uppradade snyggt och prydligt i olika hyllor. I mitten finns det trälådor med färgglada och färska grönsaker, ovanför hänger ett citat “Mer frukt och grönt åt folket” Överallt sitter små lappar där man kan läsa var varorna kommer ifrån och alla orter ligger precis i trakten. Det känns så äkta, som om de verkligen vill ta sitt ansvar.

Snart kommer Anna Eklund ut från en av dörrarna i lokalen. Vi tar i hand och

presenterar oss. Anna förklarar att hon är viceordförande för matkooperativet och att det är Hanna Bergström som är ordförande.

Anna är agronom-ekonom och har tidigare jobbat med Livsmedelsakademin i många år. Jag förstår snabbt att jag pratar med en riktigt eldsjäl och frågar henne hur engagemanget väcktes hos henne.

Anna skrattar till och förklarar att hon brytt sig sedan hon föddes. När hon fick reda på att de skulle riva hennes favorit-klätterskog som 8-åring kunde hon inget annat än att försöka förhindra förödelsen. Hon skickade därför in en insändare om hur viktiga träden är för vår planet. Insändaren blev en halvsida i tidningen, och den andra halvsidan var en artikel om att klätterskogen inte längre skulle rivas.

Hela tiden kommer kunder in i affären och påbörjar sin måndagshandling. 

Organisationen Matkooperativet har just nu 387 ägare i den ekonomiska föreningen.

          Jag vill inte jobba med affärer som använder närproducerad och ekologisk mat som ett alibi, säger Anna. 

Den lilla butiken vi står i är på 100 kvm.

          “Vi vill i framtiden växa och skapa en större arena för samtal. Som ett nav för dessa frågorna och med ett stort fokus på maten!

“Vårt mål är att mat har så liten negativ och så stor positiv inverkan på vår värld som möjligt. Detta kräver att vi ser till matens hela livscykel, från bonden till hur vi säljer den i butiken. Vi väljer därför mat som tillverkats på ett miljösnällt vis. För att säkerställa detta vill vi hålla en öppen diskussion med våra leverantörer och ställer krav på att de kan redovisa ett aktivt hållbarhetstänk.” – Matkooperativet.se

          Närproducerat är inte per automatik bättre om det är besprutat… men det minskar transporterna, de kemiska bekämpningsmedlena i våra grundvatten och leder till mindre övergödning. Vi vill att humlor, bin, fjärilar och fåglar och alla andra levande organismer ska fortleva. Vi måste tillgängliggöra de närproducerade och ekologiska produkterna, så valet blir enkelt för konsumenten.

Innan jag lämnar Anna i entrén till sitt livsverk frågar jag henne en sista fråga:

          Vad tror du och ni på Matkooperativet vi måste göra för att rädda vår planet?

          Jag tror på att leva tillsammans med naturen och dess kretslopp, inte på att döda den på vägen.

När jag kommer utanför dörren lyser solen fortfarande lika starkt som tidigare. Naturen kämpar på, och det måste var och en av oss också göra – i kampen för en mer hållbar konsumtion.

 

Campeon Frigymnasum AB, Helsingborg