Kungsbackas vattendrag smutsigare – trots miljöförbättring

mars 16, 2022, 1:12 e m

Av: Neo Godsäter Johansson, Kevin Hägerstrand & Christopher Nordström; Klass 9B, Hedeskolan, Kungsbacka, Sverige

Kungsbacka har länge varit en av Sveriges mest rena kommuner. 2021 hamnade Kungsbacka på plats 41 av 290 i en undersökning över Sveriges mest miljöarbetande kommuner; men upplever Kungsbackaborna verkligen kommunen som ren?

Om man tar en promenad genom Kungsbacka och ned längs Kungsbackaån möts man av en vacker miljö, men även överfulla soptunnor, nedskräpade diken, plast vid vägar och vattendrag.

Även om Kungsbackas miljöarbete har förbättrats, delar inte Kungsbackaborna synen angående en förbättrad miljö. I en undersökning utförd av tidningen Aktuell Hållbarhetsvarade varannan person att de upplever Kungsbackas vattendrag som nedskräpade och 43% av dessa upplever att nedskräpningen märkbart har försämrats under de senaste åren. Denna statistik är motsägelsefull gentemot hur Kungsbacka placerar sig i andra undersökningar. Hur kan Kungsbackaborna uppleva en större nedskräpning under senaste åren när kommunen har förbättrat sitt miljöarbete och sin placering från 154 (2015) till 41 (2021)?