Här är årets vinnare!

april 21, 2022, 11:50 f m

Efter spännande diskussioner och fantastiska pitchar från alla nominerade i gymnasiet har juryn nu gjort sitt val – här är årets vinnare!

Vinnare i gymnasiet – och därmed också den som får åka på reportageresa till Kenya med projektet Waves of Change – blev Lina Persson Giolitti på Campeon Frigymnasium med sitt reportage Finns det plast i Öresund?.

Juryns motivering: Ett personligt och gripande reportage om hur det är att på nära håll uppleva hur våra hav förändrats av plasten. Reportaget lyckas väcka känslor och förmedla kunskap om problemet, både lokalt och globalt. Den här vinnaren är en suverän berättare! 

I högstadiet utsågs en vinnare i varje kategori – film, foto och reportage – och sen en totalvinnare bland de tre bidragen. Totalvinnaren får 10 000 kr till klassen och de övriga två vinnarna får 5000 kr till klassen.

Totalvinnaren i högstadiet och vinnare i kategori reportage blev Kungsbackas vattendrag smutsigare – trots miljöförbättring av Neo Godsäter Johansson, Kevin Hägerstrand och  Christopher Nordström på Hedeskolan.

Juryns motivering: Med början i en intressant lokal vinkel zoomar reportaget ut och speglar plastskräpet ur ett globalt perspektiv. Statistik om situationen används tydligt och förstärkande. Författarna väcker många tankar om vad vi kan göra för att minska problemet med nedskräpning i samhället.

Vinnare i kategori foto blev Sustainable Periods av Khadeejah Bucha, Ida Ljunggren, Tara Ramel Goldin och Roxana Kazemzadeh på ISKL.

Juryns motivering: Ett innovativt och välkomponerat foto som direkt förmedlar sitt budskap. Det här är ett nytt perspektiv på plastfrågan och ett ämne väl värt att diskutera mer kring! 

Vinnare i kategori film blev Nu eller aldrig – vi måste agera av Elina Wingren, Elsa Hemberg och Karin Borg på Hedeskolan.

Juryns motivering: Med ett tydligt narrativ, mäktig musik och bra användning av mediet skapar den här filmen starka känslor kring vår produktion och användning av plast. 

Stort grattis till alla vinnare! Och stort tack till juryn, som i år bestod av Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent, Brita Ihre, Kommunikationschef på Hand in Hand, Daniel Ddiba, Research Associate på SEI (Stockholm Environment Institute) och Andrea Lindblom, Senior Communications Officer på SEI (Stockholm Environment Institute).