Årets vinnare i Unga Reportrar!

april 24, 2020, 10:56 f m

Håll Sverige Rents VD Johanna Ragnartz med vinnarchecken.

Nu är årets vinnare i Unga Reportrar utsedda! Stort grattis och stort tack till alla som skickat in så bra bidrag till årets tävling! Det var inga lätta beslut för juryn, som i år bestod av Emma Sundh, frilansande journalist, stylist och influencer, Tom Buurman, doktorand i journalistik vid Stockholms universitet, Karin Martinsson, Ammy Björk och Fabian Levén, förra årets vinnare av Unga Reportrar samt Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Totalvinnaren Lina och hennes klass överraskades i en online-lektion där Johanna Ragnartz delade ut priset på 10 000 kr till klassen.

Årets totalvinnare och vinnare i kategori Reportage:

Fyrverkerier – vackra miljöbovar av Lina Tuving från Nacka gymnasium i Nacka

Juryns motivering: Ett mycket välskrivet reportage som väcker intresse, frågor och engagemang. Texten är välbalanserad och informativ, både ur ett lokalt och globalt perspektiv. Skribenten beskriver väl problematiken och har samtidigt hållbara lösningar. Ett unikt reportage som beskriver ett miljöproblem som fått alldeles för lite uppmärksamhet tidigare. 

Läs reportaget här »

Årets vinnare i kategori Foto:

Lekplats eller lekplast? av Signe Ceder och Kristalia Kostarelli från Lars Kaggskolan i Kalmar

Juryns motivering: I bidraget “Lekplats eller lekplast?” sätter det kreativa och informativa fotot fingret på hur dagens miljöproblem blivit vardag för oss. Fotot lyckas både med att fånga komplexitet och nyanser och beröra olika ämnen och tidsepoker – dåtid, nutid och framtid. Dagens generation har andra byggmaterial på stranden än tidigare generationer. Bilden ger betraktaren en upplevelse att stanna kvar i länge.

Se bidraget här »

Årets vinnare i kategori Film:

Miljömedvetet mode av Elsa Knöös, Samuel Lindberg, Emma Rosdahl och Christoffer Sönne från Värmdö gymnasium i Stockholm

Juryns motivering: Bidraget “Miljömedvetet mode” är en välgjord och tilltalande film som inspirerar till kreativitet och engagemang. Trots att ämnet är känt sedan tidigare har filmskaparna lyckats få till en ny vinkel som väcker nya tankar och insikter; allt finns redan, vi får bara se till att använda det som redan är producerat.

Se filmen här »